Cat5 vs Cat6 vs cat7 - RJ45 kaapelit vertailussa

Olet varmasti pohtinut mitä eroa on CAT5, CAT5e, CAT6, CAT6a ja CAT7-kaapeleilla ja mitä eri mallimerkinnät tarkoittavat? Mikä on RJ45-liitin tai Ethernet-kaapeli? Minkälaiset erot on siirtonopeuksissa? Mikä kaapeli käy ulkokäyttöön? Kelpaavatko kaikki näistä nettijohdoksi tai nettipiuhaksi? 

Ei hätää, sillä me kävimme puolestanne läpi eri mallit ja niiden eroavaisuudet. Onneksemme standardit ohjaavat valmistajien kaapelimerkintöjä, joka helpottaa huomattavasti kun verkkokaapeleita valitaan eri tarkoituksiin.

CAT-kaapeleita katsoessa suurempi kategorianumero tarkoittaa teoreettisesti lisää nopeutta, ne ovat paremmin suojattuja häiriötekijöiltä ja tarkemmin testattuja, mutta kuitenkaan nämä nopeudet eivät ole saavutettavissa jos pullonkaula muodostuu verkkolaitteiden välillä. Verkkolaitteiden on tuettava samaa nopeutta kuin verkkojohdon ja joissain tapauksissa on jopa tietokoneelle kerrottava, että tätä tarjolla olevaa nopeutta voi käyttää, jotta teoreettinen nopeus olisi saavutettavissa.

Ethernet tarkoittaa lähiverkkoa ja näin ollen Ethernet-kaapeleilla tarkoitetaan kaikkia lähiverkkokaapeleita, joita myös CAT-kaapelit siis ovat. RJ45 taas on yleisin liitinmalli mitä verkkokaapeleissa käytetään. 

CAT5 Kaapeli

CAT5e kaapeli

CAT-5e kaapeli ei tuonut suuria fyysisiä muutoksia CAT-5-kaapeliin verrattuna, mutta sen PVC-suojaus on kestävyydeltään parempi ja Ethernet-kaapelit ovat tiukemmin kieritetty parinsa kanssa, jolloin se kestää käyttöä huomattavasti pidempään kuin edeltäjänsä ja on paremmin suojattu häiriöiltä. Tehokkuuden kannalta kiinteää kuparikaapeli on parempi, mutta myös herkempi rikkoontumaan, sillä se ei kestä taivuttelua kuten ohuilla kuparisäikeillä rakennettu kaapeli.

CAT-5e (Enhanced) kaapeli on myös taaksepäin yhteensopiva kuin taas CAT-5 kaapeli ei ole. Tunnistat nämä kaapelit ulkoisesti vain merkinnällä CAT-5 tai CAT-5e niitä tutkiessa. 100 metriä pidempää kaapelia ei ole suositeltavaa hankkia, sillä ne alkavat kärsiä tiedonsiirtovirheistä ja nopeuden hidastumisesta.

  • CAT-5   10Mbps-100MB 100 MHz
  • CAT-5e 10Mbps-1Gbps   350 MHz

CAT6-Kaapelit

CAT6 kaapeli

CAT-6 on kieritetty parikaapeli sisäverkon ja verkon käyttöön ja tästä syystä sitä kutsutaan usein myös nimellä CAT6 Dual kaapeliksi. Se on myös taaksepäin yhteensopiva, joten voit käyttää tätä CAT-5-kaapeleiden tai aina sitä vanhempien kategorioiden kanssa. CAT-6 kaapelit tukevat suurempaa siirtonopeutta verrattuna CAT-5-kaapeleihin ja ne ovat vähemmän alttiita ulkoisille ja sisäisille häiriöille.

Korkeamman taajuuden omaava CAT-6a (Augmented) kaapeli yltää 10gb/s nopeuksiin pitkilläkin kaapeleilla 500Mhz taajuuden estäessä elektromagneettiset häiriöt (AXT) muilta signaalia kuljettavilta kaapeleilta. CAT-6a Lan-kaapeli on omiaan käyttää ulkoasennuksiin ja rakennuksen läpi meneviin asennuksiin suojauksensa ansiosta. CAT-6a ei ole yhtä joustava verrattuna CAT-6 kaapeliin.

  • CAT-6   10Mbps-10Gbps   250 MHz
  • CAT-6a 10Mbps-10gGbps 500 MHz (jopa 100Gbps max. 15m)

CAT6A Erikoiskaapelit

Harting Varioboot RJ45

HARTING Varioboot RJ45-Kaapelit taipuvalla päällä

Reitit, joita pitkin kaapeleita syötetään ovat usein haastavia. Harting Varioboot RJ45-kaapeli on ketterä, pieni ja kompakti ratkaisu, kun halutaan korkea tiedonsiirtonopeus vaativissa olosuhteissa. Säädettävän suuntapistokkeen ansiosta RJ45-liittimien suuntaa ja kulmaa voidaan säätää molemmissa päissä. Tämä tekee kaapeleiden asentamisesta nopeaa ja helppoa. 

Ominaisuudet:

  • 10 Gbit / s -lähetys
  • Muokattava ja vaihdettava kaapelin liitin
  • Pieni muotoilu säästää huomattavaa tilaa
  • Yksi RJ45-järjestelmäkaapeli kaikkiin suuntiin.
  • Lukitusvivusuoja

HARTING CAT6A-Erikoiskaapelit ovat nyt saatavilla Yleiselektroniikasta! Klikkaamalla allaolevasta painikkeesta löydät ne kaikki helposti.

CAT7-Kaapelit

CAT7 kaapeli

CAT-7 on omiaan datakeskuksiin erittäin suuren siirtonopeutensa ansiosta. Se on myös kaikken kestävin ja omaa pisimmän elinajan verrattuna vanhempiin kategorioihin. CAT-7 on myös taaksepäin yhteensopiva CAT-5 parikaapeliin asti.

Kuten CAT-6a, CAT-7 kaapeli on hyvin suojattu ulkoisilta ja sisäisiltä häiriöiltä parantaen yhteyden laadukkuutta. Selvänä erona vanhaan on suurempi taajuus, nopeus ja uusi liitin GigaGate 45, mutta saatavilla myös RJ45-liitännällä. Datakaapelina CAT7 on siis ylivertainen, mutta kustannuksiltaan hieman kalliimpi kuin CAT6 tai CAT6a. 

  • CAT-7 600MHz 10Mbps-10Gbps (jopa 100Gbps max. 15m)

Mitä kaapelia olisi lopulta hyvä käyttää?

Lopulta kyse on siitä minkälaiseen käyttötarkoitukseen verkkokaapelia tarvitset. Siirrätkö jatkuvasti massoittain tietoa vai jotain vähemmän tärkeää materiaalia. Mitä tärkeämpi siirrettävä materiaali on, sitä varmemmin uudemman kategorian omaava verkkokaapeli sen luotettavasti siirtää.

Tänä päivänä CAT-5 kaapeli on vanhentunutta teknologiaa, jonka CAT-5e on korvannut ja se on edelleen käytössä suuressa osassa ICT-ratkaisuja. CAT-5e sopii hyvin esim. kodin sisäverkon käyttöön. Uudemmat CAT-6, CAT-6a ja CAT-7 kaapelit tarjoavat paremman suojauksen häiriöiltä ja vauhdittavat yhteydet uusiin ulottuvuuksiin. Myös mahdolliset ulkoasennukset ja seinän läpiviennit eivät tule esteeksi hyvän suojauksen takia, kun muistaa valita suojatun parikaapelin.

Merkinnät:

CAT-(X) - Kertoo standardoitun kaapelin kategorian.

U = Suojaamaton
F = Kuorisuojaus
S = Punottu suojaus (vain uloin kerros)
TP = Kieritetty pari
TQ = Kieritetty pari, yksilölliset suojaukset 4:llä parilla
PIMF = Joka parilla oma suojakuori

RJ45 on yleinen liitintyyppi, joka on käytössä kaikissa CAT-kaapeleissa. CAT-7 verkkokaapelissa on yleisesti uusi GigaGate 45 -liitäntä, joka kannattaa huomioida hankintaa tehdessä. Huomaa, että löydät meiltä CAT-7 myös RJ45 -liitännällä!

Kaikkien kaapeleiden pituudet ovat testituloksissa maksimissaan 100 metriä.

CAT8 Kaapelit

CAT8 kaapeli

CAT8 kaapelit - Ethernetkaapeleiden uusi kuningas?

 

Cat8 kaapeli on kuin ethernetkaapeleiden digiloikka ja se herättää mielenkiintoa monissa paikoissa, sillä ominaisuudet ovat todella vaikuttavat. 

Kuten jo huomasimmekin aikaisemmasta artikkelista, niin CAT7 toimii suojattuna 600MHz taajudella ja pystyy 10gbit/s nopeuteen.

CAT8 vie lukemat uudelle tasolle:

S/FTP Suojattuna 2000MHz & 40Gbit/s nopeus. 

CAT8 on ratkaisu esimerkiksi datakeskuksille saada vaihtoehto valokuiduille. Datamassojen exponentiaalinen kasvu, pilvipalveluiden kehittyminen ja kaistanopeuksien kehittyminen mobiilissa 5G:n kautta tekee tarvetta nopealle, helpolle ja edulliselle tavalle siirtää dataa. Kuitukaapeleiden ulkopuolella CAT8 on vihdoinkin todellinen ratkaisu näihin haasteisiin. 

Ethernet-kaapelit ulkokäyttöön

Verkkokaapeleita löytyy siis lukuisiin eri nopeuskategorioihin ja niitä pystytään asentamaan jopa vaikeisiin paikkoihin tai erikoisiin olosuhteisiin aina konehuoneesta teollisuuskäyttöön, mutta mitkä kaapelit soveltuvat ulkokäyttöön? 

Ulkokäyttöön tulevan CAT-kaapelin tulee kestää UV-valoa, sillä ilman UV-suojausta kaapelin kuori harpetuu ja hajoaa suhteellisen nopeasti. Tämän lisäksi huomioon tulee ottaa verkkokaapelin vaipassa, eli uloimmassa kuoressa, käytetty muoviseos. Muoviseoksen tulee Suomen sääolosuhteissa kestää pakkasta ja vaihtelevia säitä. Polyeteeni tai polyuraani ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja tähän tarkoitukseen. 

Oman valikoimamme kaikki Goobayn WEC sarjan cat-kaapelit soveltuvat ulkokäyttöön, löydät ne painamalla tästä.